100m2

 

Project 2003

 

Collaborators:Helena Massa architect ,

Christos Carras sound designer,

Christos Helmis graphic designer

 

The open leisure-activity space designed to be installed in various public areas allows the user to experience and interact with continuously varying digitised images and sounds. These will be drawn both from the structure’s immediate environment and from further away in the city, from real-time sources and from acoustic and visual “memories”. The transformations and transpositions of these images and sounds generate an environment that sheds new light on the city as “second nature”, reminding us that our environment is always constructed and often both complex and contradictory. Our proposal enriches this in that the audio and visual information that is projected integrates the real-time (and hence ephemeral) flux of the urban environment, and uses real-time control signals to modify the information.

 

The use of digital signal processing in the design is significant as it provides an immaterial expansion of the architectural space – a concept that also relates to the structure’s open form – and suggests that the classic unity of space and experience has been irrevocably weakened. Despite the openness of the structure, particular attention has been given to its bioclimatic efficiency.

 

The image of the city is determinant. Beyond the classical references, Athens is a city whose history is made of sudden transformations, migrations and generally anarchic development. A structure dedicated to this city should therefore mirror the multiplicity of Athens’ contemporary physiognomy in a way that stimulates the imagination whilst retaining memories of her past in a form that avoids “classical” clichés. Thus our proposal adopts a more conscious and critical approach, suggesting that “city-leisure” could be a time to focus on the citizen’s awareness of her urban environment and the presence of others within it, albeit in a playful manner.

 

Nonetheless, we consciously limit the ephemeral character of the structure by giving it a “memory”: we propose that in each new location, it should retain images and sounds taken from the previous ones, convinced that the loss of memory is not a positive attribute