220,00 m²

Design 2010

 

 

The project is a family residence with an independent guest house, set in an olive grove at the outskirts of Halkida. The site slopes towards the northeast, and is accessed by a public road running along its south/ southeast border.

The design aimed at achieving good solar orientation and a balanced relationship between the building and its outdoor areas so as to protect them both from over-exposure to sunlight and cold northern winds.

The combined need to a) provide privacy from the public road overlooking the site and b) integrate the building as much as possible to the existing landscape, led to a semi-buried solution, where the main building is conceived as a single and continuous volume that "emerges” from the ground making it almost impossible to distinguish the manmade green roof from the natural earth. 

The internal space’s layout is divided in two wings with the main entrance located at their junction. The wing running along the north/south axis houses the public living spaces that have visual and functional access to the outdoor area, while the wing running towards the southwest houses the family bedrooms. A few square meters are reserved for an office space at the 1st floor, located above the sitting room at the north end of the house with a south-facing balcony door providing access to the green roof.

The guest house is located west of the main house. Having been planned to be built at a later stage it was designed as an independent volume, however sharing the same morphological features with the main residence; an offspring.